CAUZA COLICILOR

Formarea de gaze in colon, intr-o cantitate mai mare decat cea normala, este cauza COLICILOR la SUGARI, fapt care se manifesta prin balonare, sughituri si flatulente.

Gazele intestinale se formeaza dupa inghitirea aerului impreuna cu hrana sau din unele cauze fiziologice, lucru normal pentru fiecare proces digestiv.

Locul de formare a gazelor este intestinul gros, unde bacteriile actioneaza in sensul realizarii fermentatiei secundare.

La sugarii in varsta de pana la 3 - 4 luni, digerarea partiala a lactozei are cea mai mare pondere in formarea gazelor.

Cauza colicilor

Hrana de baza a sugarilor este laptele. Carbohidratul de baza in laptele matern si in laptele praf adaptat este lactoza. Lactoza este necesara pentru a da energie sugarului. Pentru asimilarea completa a lactozei este necesara enzima lactaza.

Lactoza este un dizaharid, compus din glucoza si galactoza. Imediat dupa nastere, intestinul subtire al nou nascutului nu este intotdeauna suficient de dezvoltat pentru a putea asimila complet lactoza. Pana la varsta de 3-4 luni, sugarul este hranit numai cu lapte, fapt care presupune asimilarea unor cantitati mai mari de lactoza.

In aceasta perioada a dezvoltarii lui, isi fac aparitia si primele probleme legate de asimilarea ei. Ele sunt un rezultat combinat al cantitatii mai mari de lactoza in hrana sugarului si al dezvoltarii incomplete a sistemului sau digestiv.

In aceasta perioada isi face aparitia asa numita intoleranta fiziologica temporara la lactoza. Pe scurt, intoleranta la lactoza este incapacitatea organismului de a sintetiza lactaza in cantitate suficienta. Organismul produce enzima lactaza, care descompune lactoza in glucoza si galactoza, pentru a o putea asimila. O cantitate insuficienta de lactaza poate provoca si duce la un plans continuu.

Intestinul subtire produce suc intestinal. El contine enzime, care finalizeaza descompunerea carbohidratilor, proteinelor si lipidelor. Printre aceste enzime este si LACTAZA.

Intoleranta la lactoza este legata de imposibilitatea corpului de a asimila lactoza. Aceasta se datoreaza deficitului de enzima lactaza in mucoasa intestinala, necesara pentru scindarea lactozei pana la monozaharidele glucoza si galactoza.

Intoleranta la lactoza este legata de imposibilitatea corpului de a asimila lactoza.

Intoleranta la lactoza la sugari este un stadiu trecator si pe deplin normal, care insoteste dezvoltarea acestora. De aceea si aceasta intoleranta este denumita fiziologica, aparitia ei datorandu-se cantitatii mari de lactoza din hrana si imaturitatii sistemului digestiv al sugarului.

La adulti, in intestinul subtire se realizeaza 70% din procesul digestiv. La fel este si la sugari. Laptele primit, matern sau laptele praf adaptat, urmeaza sa fie asimilat in proportie de 70%, chiar acolo. Acest lucru il face enzima lactaza, care trebuie sa scindeze lactoza si sa o faca usor de asimilat de catre organism. Cantitatea mare de lactoza ingerata, impiedica asimilarea sa integrala de catre organism si o mare parte din lactoza nedigerata ajunge in intestinul gros.

Amestecurile reziduale din intestinul subtire ajung in intestinul gros (colon).

Prezenta lactozei neasimilate duce la cresterea osmolaritatii in colon.

Acolo lactoza este supusa atacului bacterian, parte din microflora intestinului gros, si are loc asa numita fermentatie secundara. Din aceasta fermentatie rezulta acidul lactic, hidrogenul si dioxidul de carbon.

Aceste derivate, rezultate in urma actiunii bacteriilor, conduc la distensia intestinului gros, si de aici la balonare, gaze, durere => COLICI.

Deficienta temporara de lactaza este un factor important la sugarii cu colici. Aceasta este urmarea faptului ca sugarul inca nu produce o cantitate suficienta de enzima lactaza.

Adaugarea lactazei in laptele sugarului scindeaza lactoza in biberon si apoi sugarul se poate hrani fara dificultate.

Colicile sunt un fenomen fiziologic normal la sugarii sanatosi, inca din primele luni de viata.
Colicile apar ca urmare a umplerii colonului cu gaze, provenite de la fermentatia secundara a laptelui. Odata cu nasterea, sistemul digestiv al sugarului este conceput sa prelucreze numai laptele matern.
Laptele matern contine mono-, di- si oligozaharide, glicoproteine si glicofosfolipide.
Intre carbohidrati predomina lactoza (90%). Toate formulele de lapte praf pentru sugari au un continut similar laptelui matern.
Carbohidratii sunt cei care ofera energie sugarului in primele luni de vietii.
Aportul mic de carbohidrati poate duce la perturbarea transferului lor si supraincarcarea metabolismului proteinelor si grasimilor din organismul sugarului.
Aceasta intoleranta este temporara si se datoreaza cantitatii ridicate de lactoza ingerata la fiecare masa.
Pana la varsta de 4-6 luni sugarii se hranesc numai cu lapte. Lactoza este carbohidratul de baza in laptele matern si laptele formula. Intestinele sugarului sunt inca imature pentru a putea descompune lactoza. Intoleranta la lactoza reprezinta imposibilitatea organismului de a prelucra lactoza, iar aceasta se face cu ajutorul lactazei, enzima care scindeaza lactoza in glucoza si galactoza, pentru a putea fi asimilata pe deplin. Aceasta enzima este sintetizata in intestinul subtire. Lactaza in cantitate insuficienta poate conduce la probleme digestive, dureri si plans continuu.
Studiile lui Bare 1984; Miller 1990, Malnie si Bare 1991; Levitt 1996 au o concluzie de baza – fermentatia carbohidratilor neasimilati duce la formarea de gaze, precum dioxidul de carbon si hidrogenul, care reprezinta cauza aparitiei durerilor spasmodice abdominale la sugari.

La sugarii in varsta de pana la 4 luni aceasta imposibilitate de asimilare a carbohidratilor se numeste deficit fiziologic temporar de lactaza. Aceasta este incapacitatea organismului de a asimila lactoza sub forma de glucoza si galactoza, datorita cantitatii mici de enzima lactaza. Intoleranta la lactoza a sugarilor este temporara si ea se datoreaza: sistemului digestiv imatur, hrana preponderent compusa din lactoza, element de baza al laptelui matern sau al laptelui praf adaptat.

Rezultatul: Lactoza neasimilata ajunge in colon, unde sub actiunea bacteriilor se formeaza acidul lactic, dioxidul de carbon si hidrogenul.
Atunci cand bulele de gaz sunt in exces, se formeaza o spuma, care ramane in intestinul gros si care nu poate sa iasa si nici gazul din ea nu poate sa fie desprins sau absorbit. Peretele intestinal se “dilata”, fapt care produce DURERI = COLICI.

Cand procesul este echilibrat, si anume hrana (lactoza) este pe deplin digerata, gazele se desprind intr-adevar din lichidele prelucrate, dar in cantitati mult mai mici si partial sunt absorbite prin peretii intestinali, iar restul se elimina in exterior prin flatulente. Evitarea ajungerii hranei nedigerate in intestinul gros al sugarului, pe langa inlaturarea motivului de aparitie a colicilor, impiedica si aparitia altei probleme des intalnite, si anume constipatia!

Pana acum toate eforturile au fost indreptate catre rezolvarea problemelor cauzate de gazele inutile, care sunt si cauza directa pentru colicile sugarilor. O noua metoda de abordare a colicilor se bazeaza pe eforturile indreptate catre rezolvarea cauzei primare a aparitiei colicilor si anume DEFICIENTA TEMPORARA DE LACTAZA, stare in care lactoza nedigerata e prelucrata in intestinul gros, prin atacul bacteriilor, ceea ce genereaza acid lactic, dioxid de carbon si hidrogen, care provoaca balonare, gaze si durere – COLICI.

La copiii mai mari, intoleranta la lactoza apare in urma unei infectii gastrointestinale, virale sau bacteriene, insotita de diaree acuta sau voma.
Atunci are loc asa numita razuire a peretilor intestinului subtire. Pentru a se restabili functia lui de a produce enzime in cantitati normale este necesara o perioada de 3-4 saptamani.
Lactaza este una din cele mai sensibile enzime si de aceea este si foarte usor de distrus. Ea se restabileste foarte greu, in multe cazuri dupa mult timp de la imbunatatirea situatiei. De aceea la orice fel de tulburare sau vomitare si in perioada imediat urmatoare – consumul produselor lactate trebuie limitat!

Intoleranta la lactoza exista si la adulti, dar in aceste cazuri este vorba despre perturbari serioase in productia de enzime de catre organism si e nevoie de examinari specializate, diete speciale si tratamente.


Copyright © 2007-2011 CROSSCARE LIMITED